• Miriam Hockx

Poep. Pies. Pijn. En WC-eend

Natuurlijk hebben we het allemaal liever over rozegeur & maneschijn en luchtige roze wolken, maar ook de poep-, pies- en pijnverhalen horen nu eenmaal bij goede zwangerschapsbegeleiding. Hoofdpersoon in die verhalen is bijna altijd de bekkenbodem. Eén van onze belangrijkste, maar tegelijk ook meest verstopte en onbesproken spiergroepen, die tijdens zwangerschap en bevalling nogal wat te verduren krijgt.

Afgelopen voorjaar volgde ik een dag workshops over 'core-restore' bij Burrell Education en toen ik vanochtend zag dat zij dit plaatje postte voelde ik de noodzaak om 'm te delen met wat extra tekst en uitleg 'in Dutch'.

Waarom? Omdat als je wéét waar je bekkenbodem zit. Wéét wat z'n functie is. En ook wéét wat er mis kan gaan in die functie. Dat je dan snapt dat je problemen heel goed kunt voorkomen. En snapt waaróm het -net als bij rechte buikspieren en diastaseproblemen- onverstandig is om zwaar te trainen tijdens een zwangerschap en weer snel, intensief te gaan belasten daarna. En wat 'zwaar' is, dat is natuurlijk altijd relatief, maar er zijn zéker signalen te leren herkennen waaruit blijkt dat iets voor jóu te zwaar is.

Het verne*keratieve van het hele bekkenbodemgebeuren is namelijk, dat incontinentie- en verzakkingsklachten (organen die ongegeneerd de zwaartekracht volgen... zie afbeelding) vaak pas bij de zwangerschap van een volgend kindje of nóg veel later -rond de overgang- optreden. Wat nu ok voor je lijkt, kan op de langere termijn tóch negatieve consequenties hebben zo blijkt. Dat je collega met 8 maanden nog crossfit of je buurvrouw na 6 weken weer 5 km rent op haar roze wolk, klinkt geweldig en -ook voor mij- aanlokkelijk, maar spreek hen over een jaar of wat nog eens en verbaas je niet over een poep-, pies- of pijnverhaal van haar bij de koffie (tenminste, als ze erover durft te praten...).

'Better safe than sorry' dus! Laat je goed adviseren over wat niet en vooral ook over wat gewoon lekker wél t.a.v. sport&zwangerschap en wacht NA je bevalling tenminste 3 maanden voordat je sporten die schokbelasting en een 'zweefmoment' vragen (hardlopen, steplessen etc) weer langzaam oppakt. Start, als je na een aantal weken weer de behoefte voelt om iets te gaan doen, met low-impact sporten (vb wandelen, fietsen, zwemmen, crosstrainer). En download bijvoorbeeld de gratis 'Bekkenbodem app' van ProFundum Instituut voor gerichte info en oefeningen. In die Bekkenbodem app vindt je ook fysiotherapeuten die een

YVLO-ZwangerFit® certificaat hebben. Deze ladies hebben misschien niet de allerhipste website, geliktste Insta's en dito shirtjes, maar zijn wel gewoon echt het best in (sport)begeleiding tijdens/na zwangerschap. 'Hé ZwangerFit... dat geeft ze toch zelf? Jazeker. En ik snap dan ook dat dit klinkt als een 'Wij-van-WC-eend-adviseren-WC-eend'-je, maar ik kan er gewoon niks anders van maken... Ik heb 'Had ik het maar geweten...' nu zó vaak gehoord en dat is zó zonde, dat ik het eenvoudigweg niet kan maken om bescheiden te blijven.

Wat ik níet geef is bekkenfysiotherapie. Via de website www.defysiotherapeut.com vind je een geregistreerde NVFB-bekkenfysiotherapeut, die je met nog veel meer geduld, respect en deskundigheid (ook m.b.v. inwendig handelen) dan ik kan helpen bij poep-, pies- en pijnproblemen. Neem nooit genoegen met Tena's en toestanden voor je "oeps-momentjes",

voordat je bij één van hen bent geweest. En ook lage rug-, buik- en verzakkingsklachten weten ze raad mee... Doen!

Ik hoop enorm dat stukjes als deze helpen om onnodige narigheid te voorkomen en om op zoek te gaan naar hulp mocht je klachten hebben. En ja... delen is dus inderdaad ook écht, écht heel lief in dit geval voor al onze (aanstaande) collega-moeders 

32 keer bekeken0 reacties
 

Planetensingel 71

2402 AB Alphen aan den Rijn
(Parkeren kan voor de deur en is gratis)

Bel/ app: 06-16776314

E-mail: info@momsplanet.nl

BELANGRIJK: Mom's Planet werkt contractvrij en hanteert vaste tarieven. Informeer vooraf bij je verzekeraar naar de vergoeding.

CORONA UPDATE 23 JANUARI 2021:

  • Fysiotherapie gaat door volgens afspraak. Uiteraard zijn we beide gezond, was je je handen bij binnenkomst, houden we afstand waar mogelijk en dragen we een mondkapje. Neem ook je eigen handdoek mee.

  • Trainingen vinden t/m 9 februari plaats volgens aangepast rooster (en alleen online en buiten). Zie "Rooster & Kosten".

  • Proeflessen kunnen nog steeds gewoon hier op de site ingepland worden. Ik neem contact met je op daarna.

  • De Bevallingsvoorbereiding van 25 januari zal online zijn.

  • Volg Mom's Planet op Facebook voor het laatste nieuws.


ALGEMENE VOORWAARDEN & PRIVACYVERKLARING


  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Instagram

©2018 by Mom's Planet