top of page
  • Foto van schrijverMiriam Hockx

Childraiser 1

Bijgewerkt op: 27 dec. 2021

Niemand die natuurlijk precies weet hoe je het oneindig populaire Childraiser 1 moet uitspelen. Ik ook zéker niet. Maar wij zijn nu halverwege level 15 en deze zeven playthroughs en cheatcodes, moet ik misschien niet alleen voor mezelf houden. Je hebt nu eenmaal niet oneindig veel levens. En ze geven het spelletje gewoon nét even dat beetje extra glans.


1. De Japanese playmode

Sinds ook de jongste een bodempje geschiedenis en aardrijkskunde heeft, zijn we gestart met ons 12 provinciën project. Want Nederland is zo mooi. En tijd écht met ons vijven zo schaars. Het lag even op z’n gat door een virusje, maar onlangs hebben we het toch maar weer opgepakt. Wat we doen is de hoofdstad van de provincie bezoeken alsof we Japanners zijn (als ik hier iemand kwets, want dat weet je tegenwoordig nooit: sorry). Ergens een nacht met z’n vijven op één kamer (niet) slapen. En de dag daarna rijden we dan door de rest van de provincie en doen we nog wat verspreide highlights. Minimaal ééntje van een ieder van ons. Daar moet dus vooraf over nagedacht worden. Volgende week doen we Overijssel. Op veler verzoek zal ik weer een verhaaltje bijhouden op Instagram. 2. De party playthrough

Een heel jaar is heel lang. Zeker voor kleine kids. Daarom is de ‘onjaardag’, zoals in Alice in Wonderland, echt een goeie playthrough. Een onjaardag vier je natuurlijk eigenlijk elke dag van het jaar minus één. En dat proberen we ook. Maar we vieren onze onjaardag éxtra precies tussen twee verjaardagen in. Dat betekent dat je half toegezongen wordt. Wordt gefeli(...)d. En dat je mag kiezen wat je wilt eten ‘s avonds. En dat mag ook zeker iets ongezonds ja. Graag zelfs :)

3. Cheatcode 123

Beetje saaie tip, maar toch goed om te weten denk ik, want dit is een cheatcode die je eigenlijk al direct in level 1 moet inzetten. Dan werkt ie -ook in level 15- namelijk nog steeds perfect. Voer je ‘m pas in in level 15: kleine kans dat ie het dan doet. Wat moet je doen? Tel als je iets gedaan wilt krijgen van je kind gewoon op rustige, maar zeer indringende toon en met een bloedserieus gezicht tot drie (opgestoken wijsvinger en ‘twee-en-een-hal-luf…’ inbouwen zijn optioneel). Je hoeft vooraf overigens geen idee te hebben (dat heb ik tenminste zelden) wat er bij vier gebeurt. Ben je vroeg en consequent genoeg gestart, dan ga je die hele vier nooit nodig hebben is mijn ervaring. 4. De food hack

Meteen nog maar een saaie, want deze had ik zelf ook écht eerder willen weten. Eten was op een gegeven moment serieus elke avond gezeik. En als ik ergens niet van hou dan is het wel gezeik. Zeker niet als ik net even lekker iets wil gaan eten. Iets waar #thedad of ik meestal ons best op gedaan hebben ook nog. Ultieme hack daarvoor bleek hier ‘De Menukaart’ op tafel en de introductie van een vast weekmenu. Want de één wil rijst en de ander weer niet. En datzelfde geldt voor sla en soep en aardappels enz. enz. En iedereen wil elke dag wel pizza of patat. DUS: Maandag iets met rijst. Dinsdag AGV’tje. Woensdag iets met pasta. Donderdag sla met een vega-ding. Vrijdag verse soep. Zaterdag iets met een P. En zondag ovenschotel. En ja, we weten dat het goor is en niet te chappen, dat stond namelijk op het menu. Hoe toevallig! Eet je niks? Ook goed. Morgen weer een dag. 5. Magic items

Magic items loop je soms zo voorbij, omdat ze verborgen zijn als lelijke domme dingen. Maar goed kijken! Want als je ze per ongeluk vindt en unlockt, dan zorgen ze voor zoveel meer kleur in je spel! Zo zijn bijvoorbeeld bij ons magic items geworden:

  • De Verjaardagshoed: super goor ding inmiddels en geen idee meer waar ie vandaan komt, maar een verjaardag zonder hoed is gewoon niet compleet.

  • De Reddingstas: stamt nog uit de tijd van dat ze Dora en Diego keken en we voor het mooie net iets te ver met de auto op vakantie wilden, met net iets te veel net iets te kleine kinderen. Ik kocht wat super goedkope oranje tasjes. Tekende Reddingstas erop en deed er wat eten/ drinken/ spelletjes in. Simpeler kon niet, maar ook nú nog is ‘De Reddingstas’ waar ze het meest naar uitkijken als we op vakantie gaan. Ook in een vol vliegtuig gewoon ongegeneerd mee op schoot. En alle drie 11+ en gymnasiumniveau he, ff voor je beeld. Dat zeg ik. Je ziet ze soms echt niet aan komen.

  • Hans de Kerstvakantie-vakantiekerstboom: kleine -op een of andere manier ook weer lelijke- plastic kerstboom van de IKEA die Hans heet en Hans gaat al jaren tussen mijn benen mee op kerstvakantie. Met verlichting inderdaad, voor wat extra sfeer in het vaak sfeerloze vakantiehuisje, maar ook voor de medemens op de weg dus.

6. De 'Point of no return'-bonus

Tot nu toe nog maar één keer gehaald, maar als je groter bent dan je moeder krijg je hier dus een unieke bonus. En ik ook haha! Zoon 1 heeft dit point of no return een tijdje geleden al bereikt en we hebben heerlijk samen sushi gegeten. Geen idee of de andere kids deze bonus ook gaan halen (en misschien ook niet zo’n onwijs leuke tip als je een super lange moeder bent/hebt), maar dan is er vast wel een andere goede reden te bedenken om samen uit eten te gaan. Onze jongste is nu langer dan onze middelste. Van de week kwamen ze samen vragen of zij daarom dan met z’n tweeën uit eten mochten (of in hun eigen woorden: ‘een Maccie mochten klappen’) als dat straks weer kan. En natuurlijk mag dat. En ik wil het nog betalen ook, want zulk soort ludieke ideetjes daar word ik gewoon heel blij en trots van. Dat stuk opvoeding is alvast gelukt :) 7. De 'Opa Snor-power up' (vanaf level 12)

En last, but not least: ‘It takes a village to raise a child’. Super blij dat onze naasten ook in de gelegenheid zijn om te helpen bij het creëren van een duidelijke, warme omgeving en speciale herinneringen voor onze kids. Dat zit vooral in onbeschrijfelijk veel kleine momenten. Maar als ik er eentje moet noemen is het meest sprekende voorbeeld denk ik de traditie dat mijn vader -‘Opa Snor’- zijn kleinkinderen vanaf level 12 geen kadootjes meer geeft voor hun verjaardag, maar dagjes uit met zichzelf. De jarige mag kiezen waar naartoe en als dat lastig is, dan vult Opa Snor de dag in met iets dat altijd in de roos is. Ik word heel warm van binnen als hij foto’s appt op die dagen van mijn kinderen en mijn vader, de eindbaas, die samen lunchen, dingen bezoeken en gesprekken hebben zonder iemand anders erbij of ertussen. Goud. Zo. Misschien later nog eens wat meer, als ik daar zin heb en jullie daarop zitten te wachten. De kids hebben dit namelijk ook gelezen uiteraard en wisten er nog wel een paar :) Maar dit waren er alvast zeven. Opdat het je maar echte Childraiser 1 Pro Gamer mag maken! En bovenal dat je maar heel veel lol mag hebben in het spelletje. En een beetje geluk ook hier en daar. #momliferockx


413 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page