BEGELEIDING BIJ DIASTASE

Met een 'rectus diastase' wordt in de medische wereld een blessure aan de buikwand bedoeld, die maatwerk-revalidatie behoeft. Dat ik nauwelijks iets kon vinden hierover, toen ik me begon te verdiepen in dit onderwerp heeft me verbaasd.

Diastase -en buikwandproblematiek in het algemeen- komt niet of nauwelijks aan bod in bijvoorbeeld de opleiding fysiotherapie, terwijl problemen ten gevolge hiervan toch zeer regelmatig voorkomen. Meer info hierover kun je lezen op www.diastase.info. Een site die ik in 2017 gestart ben als evidence based alternatief voor alle onzin sites die met standaard dingen de mooiste resultaten beloven. Inmiddels wordt de site beheerd door de commissie 'Communicatie' van stichting DiastaseNetwerk Nederland.


De wetenschap is nog volop zoekende naar waarom sommige mensen (m/v) problematische diastases ontwikkelen en andere niet. Ook naar het herstel wordt nog volop onderzoek verricht. Ik kan dan ook onmogelijk zeggen dat ik DE oplossing voor je heb. Wat ik wel kan zeggen is dat ik door alle studie die ik de afgelopen jaren verricht heb, het sparren hierover met collega's in binnen- en buitenland, binnen en buiten de fysiotherapie en de honderden (bijna allemaal) moeders die ik inmiddels zag een steeds helderder beeld heb van welke aanpak bij wie past.

Die aanpak bestaat sowieso uit een intake van circa 1 uur waarin:


  1. We bespreken welke klachten je ervaart en hoe het zo gekomen is.

  2. Ik je hele lijf van een afstandje bekijk in verschillende posities en ik je een aantal testjes laat doen.

  3. Ik een echo maak van je buik (zowel de voorkant als de zijkant) en je daarbij uitleg wat er te zien is. Belangrijk om hier al te vermelden is dat "de centimeters" voor mij niet bepalend zijn. Belangrijk is hoe alles samenwerkt in de buik en de lichaamsdelen die daaraan grenzen. Met echo kun je heel mooi zien en leren wat aanspannen en loslaten van spieren is.

  4. We starten met het uitzoeken van welke oefeningen en evt. nog andere interventies (bv tape, buikband, mobilisaties) voor jou het meest effectief zijn om mee te starten. Als er een tuutje/ richel op je buik verschijnt als je je buikspieren aanspant, is het eigenlijk altijd doel 1 om die onder controle te krijgen. De tuut is druk van binnenuit tegen een plek dit juist de gelegenheid moet krijgen om te herstellen. Leren die druk te reguleren lukt vaak tijdens de intake al, maar vergt focus en een individuele kijk. Houding, ademhaling, het leren inzetten van de juiste spier(groep)en op het juiste moment zijn daarvoor van groot belang. Net als het aanpassen van de zwaarte van de dingen die je doet aan wat jouw lijf kan hebben. Door trainen verbetert je belastbaarheid en kun je steeds meer. Cosmetisch, maar vooral ook qua functie en fysieke klachten. Gezonde voeding, weinig stress en goed slapen zijn ook zaken die je lichaam helpen bij herstel en zijn mogelijk dingen waar je nu zelf al mee aan de slag kunt.

  5. We besluiten of het slim is de intake een vervolg te geven. Zo nee, dan laten we het bij de intake alleen. Zo ja, dan kan dit bij mij of -als de reisafstand dat niet toe laat- bij een collega bij jou in de buurt. Ik zal hem/ haar dan inlichten over mijn bevindingen en suggesties. Een operaties is voor een aantal mensen een oplossing, maar nooit voordat je alles uit training en leefstijl gehaald hebt, is mijn visie. Door goed contact met een aantal plastisch chirurgen, bijvoorbeeld de heren van het Centrum voor Diastase in Utrecht en die binnen mijn eigen Expertgroep Alphen aan den Rijn e.o. kan ik ook op dat gebied met je meedenken.

Verwachtingen:
Neem ruim de tijd voor het herstel (denk eerder in maanden/jaren dan in weken) en wantrouw iedereen die je garantie geeft op herstel. Die garantie bestaat niet. Mensen zijn geen auto's. Herstellen is iets waar je lichaam elke seconde van de dag mee bezig is. Alle cellen worden continue vervangen door nieuwe. Diastase is met name een bindweefselprobleem en de hersteltijd van bindweefsel is lang. Je lijf alle kans geven om dit zo goed mogelijk te doen is het beste wat je kunt doen en daar kan ik je bij helpen. Vaak afspreken is daarvoor niet nodig. Jou de handvatten geven waarmee je je eigen trainer kunt zijn, is voor mij het allerbelangrijkste en dat vind ik ook het aller-aller-leukste om te doen!

NB Diastase komt absoluut ook voor bij niet-moeders (m/v), ook zij zijn natuurlijk van harte welkom voor een eerlijk advies.

 
46774752_2327358934199334_31127496176036
 
c-section-scar-fb.png

HERSTEL NA KEIZERSNEDE

Sommige vrouwen herstellen fluitend na een sectio, maar de meeste vrouwen merken vroeger of later toch dat zij een grote buikoperatie hebben ondergaan.

Ik ben van mening dat de begeleiding hierna beter kan. De zorg voor het litteken kan absoluut beter in bijna alle gevallen en een 'ziet er goed uit u mag alles weer doen' na zes weken biedt lang niet voor iedereen voldoende handvatten voor het weer geleidelijk opbouwen van dagelijkse dingen en sport.

Ik help daar graag bij. Ik kan je leren je litteken zo soepel mogelijk te houden of je daarbij een handje helpen (lees dit blogje daarover ook eens). En ik kan je ook zeker adviseren t.a.v. het weer opbouwen van de kracht en souplesse in je core. De beste hersteltips hebben we alvast hier verzameld, bij de 'Tips van Floor'.

Neem even contact op voor een check en heldere adviezen.

 
20191212_115632.jpg

HERSTEL NA/ VOORBEREIDING OP BUIKWANDCORRECTIE EN ANDERE BUIKCHIRURGIE

Het begon toen ik mijn patiënten zo nu en dan doorverwees voor de blik van een plastisch chirurg. Dat was al waardevol. Maar minstens zo waardevol is het dat in de loop van de tijd de verwijzingen ook steeds meer andersom zijn gaan lopen.


Trainen in de aanloop naar een buikoperatie kan zeer zinvol zijn. En ook de begeleiding daarna kan veel beter dan nu soms het geval is zo zien steeds meer chirurgen gelukkig in. De samenwerking die we nu hebben binnen het team van het Centrum voor Diastase in Utrecht is daar een mooi voorbeeld van. Ik ben er trots op dat we door samenwerken betere over all resultaten zien en hoop dat ik hier nog veel in mag betekenen. Echografie is ook hier echt van toegevoegde waarde. Door zelf mee te kijken op het echo scherm kun je zien wanneer je welke spier aanspant en dit helpt enorm in de aansturing/ training.

Trainingsbegeleiding na een gastric bypass, andere bariatrische chirurgie of extreem gewichtsverlies op andere wijze, is ook een aandachtsgebied waarin ik inmiddels expertise heb opgedaan en wat ik enorm leuk vind om te doen.

En tot slot: ook voor adviezen bij trainen met een stoma of na het verwijderen daarvan, kun je bij me terecht.


PS NATUURLIJK LIGT DE NADRUK BIJ MOM'S PLANET OP MOEDERS, MAAR OOK WANNEER JE EEN VADER BENT MET BUIKWANDPROBLEMATIEK OF HELEMAAL GEEN KINDEREN HEBT (M/V) BEN JE UITERAARD MEER DAN WELKOM. DE KENNNIS DIE IK IN EERSTE INSTANTIE DANKZIJ ALLE MOEDERS HEB OPGEDAAN, KOMT ME BIJ IEDEREEN ENORM VAN PAS.

AARZEL NIET. IK HELP JE GRAAG OP WEG!