BEKKENPIJN TIJDENS ZWANGERSCHAP

Alle klachten tussen onderrug en knie vallen onder bekkenpijn of zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: pelvic girdle pain. Dit komt vaak voor tijdens en na zwangerschap, maar dit hoeft niet. Samen met jou kijken naar waar je klacht door ontstaat of in stand gehouden wordt en dit op een no nonsense manier aanpakken vind ik het allerleukste. Vaak zijn maar weinig bezoeken nodig, voor aanzienlijk minder klachten. Ik pas veel principes toe uit de methode van Cecile Röst en maak gebruik -uiteraard met jouw toestemming- van dryneedling in de bilstreek. Er is geen wetenschappelijk bewijs om deze heel vaak supersnelle effectieve behandelmethode daar niet toe te passen tijdens zwangerschap.

Goede tip voordat je je aanmeld is om de gratis app Rost Moves Mama's eens te bekijken voor tips om handiger te bewegen tijdens je dagelijkse dingen.

NB Uiteraard komt bekkenpijn ook los van zwangerschap voor. Ook dan ben je (m/v) van harte welkom.

 
Baby

BEKKENPIJN NA ZWANGERSCHAP

Bijna altijd verdwijnt bekkenpijn weer na de zwangerschap. Zeker wanneer je je houdt aan wat slimme adviezen en oefeningen. Bij sommige moeders houden de klachten toch aan of ontstaan ze juist na de bevalling. In beide gevallen is het van belang om de balans in het bekken weer te herstellen en er daarna op te oefenen dat dit ook zo blijft.

Soms ontstaat bekkenpijn juist na de zwangerschap. Een moeizame bevalling kan de oorzaak daarvan zijn. Of een disbalans in wat het bekkengebied alweer kan hebben en wat er gevraagd wordt al aan activiteiten. Gerichte mobilisaties en eventueel dryneedling en massage, uiteraard gecombineerd met oefeningen en adviezen die je zelf moet doen, leiden vaak tot een snel resultaat, zodat je weer verder kunt.

In de kraamperiode kan behandeling uiteraard ook bij jou thuis.


NB Uiteraard komt bekkenpijn ook los van zwangerschap voor. Ook dan ben je (m/v) van harte welkom.

 

CHRONISCHE BEKKENPIJN

Wanneer pijn langer dan drie maanden bestaat, noemen we dit 'chronisch'.


Chronisch is dus lang niet altijd hetzelfde als 'blijvend'. Belangrijk om te weten. Ook belangrijk om te weten is dat pijn ALTIJD gemaakt wordt in je brein. Ergens uit je lijf komt een prikkel, maar in- of onderweg naar je brein wordt het pas pijn (of niet).


Bij chronische pijn is het daarom belangrijk om niet alleen te werken aan het lichaamsdeel waar de pijn gevoeld wordt, maar ook aan het brein/ het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel werkt als een alarmsysteem op je huis (lichaam). Als er een tijd lang achter elkaar steeds maar ingebroken via het kelderraampje (bekken in dit geval), dan is het logisch en heel goed bedoeld ook, dat het alarm op dat raampje wat scherper afgesteld wordt. Dat het wat eerder en wat harder af gaat. Werken aan EN een deugdelijk kelderraampje (geleidelijke trainingsopbouw) EN aan het rustig krijgen van je alarmsysteem (ontspanning en mindset) is het allerbeste wat je kunt doen bij langer bestaande pijnklachten en ik help je daar graag bij.

NB Uiteraard komt bekkenpijn ook los van zwangerschap voor. Ook dan ben je (m/v) van harte welkom.

 
Bekkenbodem

BEKKENBODEMPROBLEMEN

Soms zitten je klachten meer in het bekkenbodemgebied (incontinentie, zwaar gevoel in je kruis, moeite met plassen/ ontlasten/ pijn bij vrijen/ etc.) of komen we er achter dat de 'driver' van een andere klacht (bekkenpijn/ lage rugklachten/ onderbuikpijn/ stuitpijn/ heupklachten/ liesklachten) je bekkenbodem is.

In dat geval adviseer ik je om sowieso de gratis Bekkenbodem app te downloaden en om (eerst) een consult bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut aan te vragen. Zij hebben meer mogelijkheden om diagnoses te stellen t.a.v de bekkenbodem. Als dit gebeurd is kunnen we in samenspraak de draad eventueel weer oppakken.