top of page
  • Foto van schrijverMiriam Hockx

12 Zinvolle tips om allemaal lekker de prioritering te krijgen. En de inventiefus. Dat ook.Ken je die van die moeder die meer ging bewegen…? Precies! Die ging niet! Tenminste… dat is wat ik heel vaak hoor, zowel op werk als privé (als op Instagram en ik noem geen namen).

En natuurlijk ga ik daar op dit gezellige platform helemaal niet zuur over zitten doen. Al erger ik me stiekem soms kapot aan alle bloeddrukverlagers, stemmingstabletjes, diabetespilletjes en crash diëten. Aan het ‘even recht laten zetten’ of ‘even die spuit in die schouder’ én weer doorrrr… Kortom: aan alle quickfixes, die we tegenwoordig nodig lijken te hebben om onze ongezonde levens vol te kunnen houden. Maar nee, zuur worden nooit. Want als iets slecht is voor je bloeddruk en je gemoed... Gewoon.Niet.Doen. Nee, we moeten elkaar juist hélpen! Een hart onder de riem steken! De moed erin houden! En lekker de prioritering en de inventiefus krijgen met z’n allen! Want ja, dát zijn nou nog eens chronische aandoeningen waar je wat aan hebt in je leven. Prioriteiten stellen en slimme keuzes maken voor de lange termijn. En nou gaat deze moeder jou eventjes vertellen hoe het allemaal ‘moet’? Nee joh, dat moet je lekker zelf weten! Maar wel wil ik heel graag -gratis en voor niks- deze 12 kleine tips, die in elk geval míj in beweging houden, met je delen.

Tip 1. Tijd zat 7x24=168 uur in een week. Min 7x8=56 uur slaap. Is 112 uur over om te besteden aan eten, werken, zorgen, vrije tijd. Tijd zat dus. Goed om dat even vast te stellen samen voordat we echt beginnen ;)

Tip 2. Weg doel  Weg met de -10 kilo doelen. De PR’s. En andere van zulk soort onzinnige eindbestemmingen zou ik zeggen. Dat leidt alleen maar af en zorgt ervoor dat je te hard gaat en/of het zat wordt. Het is zo lekker als de weg zelf gewoon het doel is. Ik train om fit te zijn voor de volgende training. Meer niet. Alle andere doelen van eens een ‘20 van Alphen’ lopen of whatever komen heus wel voorbij, maar zijn altijd bijzaak.

Tip 3. Afspraak = afspraak Ja toch? Dus op zondag pak ik de agenda en maak drie sportafspraken met mezelf. En dan ga ik ook. Een afspraak met mezelf is net zo belangrijk als een afspraak met een ander. Ik ben het waard. Geen trutsmoesjes. Een blessure? Doe ik alternatieve oefeningen. Te nat/ te koud/ te droog/ te warm? Slecht weer bestaat niet. Alleen slechte kleding. Te moe? Ik weet dat ik altijd fitter ben als ik klaar ben. Geen tijd? Kan niet, want waar zijn die 112 uren dán heen gegaan? Mijn drie kinders? Die fietsen mee. Blijven even thuis terwijl ik kleine rondjes in de buurt loop. Er past even iemand op. Onder schooltijd. In de lunchpauze. Gewoon zoeken en regelen. Het kan. En het móet ook, want ik wil ze meegeven dat tijd en moeite in je eigen gezondheid steken superbelangrijk voor je is. Monkey see. Monkey do. (hoop ik)

Tip 4. Weg van de meeste weerstand Het bevalt me om ook buiten het echte sporten om (in mijn geval dus hollen) de weg van de meest mogelijke weerstand te kiezen. Lopen i.p.v. fietsen. Fietsen i.p.v. met de auto. De auto wat verder weg parkeren, zodat er wat te lopen over blijft. Een halte eerder uitstappen. Nooit de lift. Altijd de trap. Onder de zwemles, het freerunnen of wat dan ook even een rondje doen. Alleen of samen met iemand, want of je nou staat te kletsen of loopt te kletsen… Zo kom je haast ongemerkt aan je dagelijkse beweging. Iets dat je bij het echte sporten ook zeker weer plezier oplevert.

📷

Tip 5. Je hoeft het niet leuk te vinden

Dat is een van de grootste mythes denk ik, dat het allemaal altijd ‘leuk’ moet zijn. Verwacht er niet teveel van zeker in het begin. De Runnershigh is echt niet iedereen gegeven en als ie komt komt ie vaak pas als je echt lang lang bezig bent. Vind je tandenpoetsen leuk? Nee, ook niet! Ik ook niet. Maar doe het maar gewoon hoor, anders rot het weg! Hey... proef ik nou zuur nu? Nee toch hè?? 

Tip 6. Deel je successen Post je moves op social media. Schrijf er een blog over voor een mama platform. Maakt niet uit waar, want niemand zit er toch op te wachten ook waarschijnlijk. Maar het ís me daar toch een stok achter de deur om door te gaan joh! Probeer maar eens :)

Tip 7. Beloon jezelf Ben je tevreden met de beweegkeuzes van de afgelopen week/ maand? Koop bijvoorbeeld eens een Runner’s World of een Losse Veter als beloning voor jezelf. Twee bladen die mij in elk geval altijd motiveren door de mooie foto’s en inspirerende verhalen van lotgenoten.

Tip 8. Gebruik een activitytracker Ik zweer bij mijn TomTom Cardio Runner. Hij meet m’n hartslag aan m’n pols en houdt voor me bij wat ik heb gedaan. Onderweg kan ik me soms al verheugen op het uitlezen met m’n telefoon. En soms ook niet natuurlijk, maar het feit dat er dan in elk geval geen gaatje in het overzicht van activiteiten is gevallen is dan ook al heel fijn.

Tip 9. Zoek een maatje Ik weet dat het belangrijk is om te variëren in mijn looptrainingen, maar ik ben te lui om in m’n eentje te intervallen. Daar moest ik dus iets mee en daarom loop ik nu op dinsdagochtend bij de atletiekvereniging. Ik ren dan m’n versnellinkjes op de baan, met een uitstekende trainer en met een groep onwijs lieve leuke 60+ers. Beste loopbeslissing ooit. Verder heb ik ook nog een appgroepje met twee lopende vriendschappen, waarin we elkaar geregeld laten weten ‘dat we geweest zijn’. Te sneu natuurlijk dat je dat nodig hebt, maar hé het werkt voor ons dus: so what? 

Tip 10. Geef jezelf wildcards Deze tip is nog nieuw voor me, maar ik ga ‘m zeker gebruiken in 2018. Ik kreeg ‘m van Barbara Kerkhof op de Looptrainersdag op Papendal twee weken geleden. Barbara schreef het boek ‘Hardlopen voor Vrouwen’. Idee is dat je jezelf dus -laten we zeggen 5- wildcards geeft voor het hele jaar en dat je die mag inzetten als je een keer echt echt echt een héle goeie trutsmoes hebt. Wedden dat ik ze bewaar voor “later” en dat dat “later” misschien randje 2019 helemaal niet gekomen blijkt?

Tip 11. De 12-minuten regel De 12-minutenregel pas ik al wel jaren toe en werkt eigenlijk hetzelfde als de wildcards. Voel je een gigantische trutsmoes opkomen: kleed je sowieso om en stap naar buiten. Al buiten gekomen spreek je met jezelf af dat je na 12 minuten mag stoppen en omkeren. Een paar keer heb ik dit echt gedaan, meestal bij pijntjes, maar dan was ik in elk geval dus toch gewoon 24 minuten buiten geweest in totaal en dat is gewoon merkbaar goed voor een lijf en ook voor een hoofd. Alle andere keren ging het na 12 minuten opeens toch best prima natuurlijk en deed ik gewoon m’n ding.

Tip 12. Geef jezelf een proeftijd Stel je begint op 1 januari met hardlopen. En dat zou ik echt altijd doen, want het is gewoon zo ideaal voor moeders qua tijd en spullen en alles. En iedereen kan het hoor, geloof me. Als je maar zorgvuldig opbouwt (zie tip 2). Enfin, je begint dus, spreek dan met jezelf af dat je je ritme tot in elk geval 31 januari volhoudt en weeg dan pas voor jezelf af wat je nieuwe gewoonte je heeft gekost en wat ie je heeft opgeleverd. Hoogstwaarschijnlijk heb je de smaak in die maand wel te pakken gekregen en ga je door. Maar ook dat geeft dus lucht, net als de wildcards en de 12 minuten regel. Een escape hebben, zorgt ervoor dat je er minder naar verlangt.

Nou, dat was 12. Weer helemaal uit de hand gelopen dit natuurlijk, sorry Rachèl. Wat een lap tekst. Maar ik ga niks weghalen ook niet. Het is goed zo. Sterker nog: ik hoop eigenlijk dat jullie je tips 13 t/m 100 ook nog willen delen met mij en iedereen. En dat we er dan in 2018 met z’n allen volle bak voor gaan om later “Prachtige Omaatjes” te worden !

Liefs, Miriam 

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page