top of page
  • Foto van schrijverMiriam Hockx

Sucker voor m'n vak

Bijgewerkt op: 6 dec. 2020

Ja, dit is ff een gek gezicht he? Wat het is? Het is een 'cupje', waarin een (14 maanden oud) keizersnee litteken is opgezogen. Voor de foto even stevig en stil, maar normaal gesproken rustig over de huid bewegend, om het oppervlakkige deel van het litteken te versoepelen. Deze moeder is er onwijs mee geholpen en wil daarom ook graag dat meer moeders weten van deze en andere technieken/ tips, waarmee je je keizersnee herstel kunt bevorderen. Ook na langere tijd nog.


Een keizersnede is geen shortcut. Het is niet 'alleen maar' die bikinisnede aan de buitenkant. En het is zelfs vaak niet 'alleen maar' iets fysieks.


Het is een grote operatie met meerdere littekens, in meerdere richtingen, in meerdere lagen van je buik. En soms is het dus zelfs nog meer dan dat. Het is helemaal niet raar dat het namelijk ook mentaal een extra beladen gebied is geworden, die onderbuik daar. Wanneer er spoed was. Of wanneer het allemaal 'gewoon' heel anders is gelopen dan je vooraf had gehoopt.


Beetje nazorg is dus helemaal geen slecht idee na een sectio. Nazorg qua litteken (massage heeft een bewezen gunstig effect op pijn), maar ook nazorg qua spieren en het weer opbouwen van al je dagelijkse dingen en je sport. Toch is dat nog absoluut niet de standaard in Nederland.


En het hoeft helemaal niet veel of vaak te zijn hoor. Maar onder het genot van een babbeltje eens even een half uurtje voelen hoe je zelf je litteken kan masseren met wat TLC en hoe je buikspieren ook alweer werk(t)en, kan echt al een enorm verschil maken in je herstelproces.


Dus heb je een keizersnede gehad? Of weet je dat je bevalling op die manier zal gaan verlopen binnenkort? Wacht niet op een verwijzing van deze of gene, maar onderneem zelf actie en maak gewoon een afspraak. Bij mij of bij een andere 'sucker' voor zijn/ haar vak, want alleen dat is goed genoeg als het over jouw lijf gaat toch?


En ben je nog meer doe-het-zelver (ik hou ervan!)? Dan heb je misschien ook al genoeg aan het opbouwschema en alle tips die we verzameld hebben op https://www.ditisfloor.nl/tips-voor-na-je-keizersnede Kijk maar eens rustig en zuig alles lekker op ;)


277 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page