top of page
  • Foto van schrijverMiriam Hockx

WATSKEBURT

Vorige week belde er een jonge moeder voor een proefles ZwangerFit®. Ik snap dat en ik doe het niet. Meekijken? Altijd. Meetrainen? Nooit. Commercieel super onhandig natuurlijk en soms voel ik me tijdens dat soort telefoontjes zéker wel ‘een sjembek dat zeurt’, maar ik móet het gewoon vooraf weten… WATS.KE.BURT???

Wij Prachtige Mama’s maken namelijk mensen. En niet gewoon op dag 7... maar meestal zo ergens rond dag 280. En dat is een beetje het hele punt. Dat hele proces van zwangerschap en bevallen dat doet iets met je. Met je lijf. Met je hoofd. Op de korte én op de lange termijn. Op z’n minst geeft het een verhaal... En dat verhaal wil ik graag horen voordat ik je oefeningen (niet) laat doen. Of ik je nu 1-op-1 in mijn behandelkamer zie vanwege klachten. Of ‘gewoon’ met je train in een groep. Ik weten hoe je zwangerschap verloopt en hoe je algemene gezondheid is. En in het geval van de al bevallen moeders (en: ‘eens bevallen = altijd bevallen’) heb ik altijd nog véél meer vragen. Hieronder willekeurige greep, waarbij je jezelf misschien ook nog eens stiekem achter de oren kunt krabben…

Hoe is de geboorte van je klein(tj)e(s) verlopen? Had je een keizersnede? Een geplande? Of een ongeplande? En waarom dan? Hoe is je buik hersteld? Mag ik het zien? Mag ik je litteken even oppakken? Oh wauw, mooi soepel! En je buikspieren hoe is het daarmee? Heb je een goed beeld van wat daarmee is gebeurd? Mag je ze trainen? En hoe dan? En hoe is het met je bekkenbodem? Want vergis je niet dat die spiergroep ook door ‘alleen’ een zwangerschap -en eventueel het stuk bevalling voorafgaand aan een ongeplande sectio- stevig wordt belast.

Of had je -vrij naar Fokke&Sukke- een ‘gewone kutbevalling’? En hoe heb je dat ervaren? Met een kleine- of met een grote ‘K’? En hoe is het met jouw bekkenbodem? Heb je lang moeten persen? Ben je gehecht? Is het goed genezen? Heb je pijn? Kun je alles ophouden? Alles laten gaan? Kun je trampoline springen dan? Ja? Echt? Want wij moeders zijn kleine jokkebrokken soms… ;) Zitten er verzakkingsklachten in je familie? Hoe voelt je bekken? Hoe zit zo'n bekken eigenlijk in elkaar? Wacht, ik laat je m'n modelletje even zien. Kijk. Twee botten van opzij, schaambeen voor, heiligbeen, stuitje achter… En je buik. Hoe sterk voel je je in ‘je core’? Hoe lang kun je (hard)lopen? Ja, wist je dat? Dat je pas weer mag starten met hardlopen (/schokbelasting) als je kindje drie maanden is? Hoe gáát het met je kindje(s)? Slaap je ok? Heb je stress? Eet je goed? Drink je goed? Geef je de borst? Hoe belastbaar bén je dus eigenlijk? En hoe belastbaar moet je zijn/worden? Wat verwacht je van jezelf? Wat verwacht "men" van jou? Wat verwacht jij van mij?

Ik verwacht van mezelf -en van elke andere professional die werkt met (aanstaande) moeders- in elk geval uiterste zorgvuldigheid en doortastendheid. En misschien is dat in 1 op zoveel gevallen totaal overbodig, omdat alles super-supergoed gaat. Ja echt hoor, dat bestaat! Mooi, prima. Dan ben ik in díe gevallen toch gewoon maar ff die sjembek... en dan gaan we daarná gewoon gezellig, veilig en efficiënt werken aan je fitste jij! Better safe than sorry.

Aan wie heb jij jouw hele (echt écht hele) WATSKEBURT verteld?76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page