top of page
  • Foto van schrijverMiriam Hockx

Gezond zwanger - Ervaringsverhaal van Denise

Ik kan zelf 1000 blogs schrijven over waarom goed voor je gezondheid zorgen in de eerste 1000 dagen van je kleintje zo belangrijk en fijn is. En zeggen dat van alle goede redenen om te starten met sporten, zwangerschap de allermooiste is. Maar het beste kunnen toch mijn klanten dit vertellen. Onwijs blij dat meiden als Denise de ballen hebben om nieuwe keuzes te maken in hun leven. Het ons toevertrouwen daarbij te helpen. En daar dan óók nog eens zo'n enorm open en krachtig verhaal over schrijven. Dankjewel! Je hebt ons nergens meer voor nodig, maar ik hoop toch dat je nog heel lang blijft voor de gezelligheid en als wandelend reclamebord. Op naar de bootcamp, topper! Lfs Miriam

"Zwanger zijn zonder sporten vs. zwanger zijn en wel sporten


In 2019 raakte ik vlot zwanger van mijn zoontje. Op dat moment had ik geen idee wat een zwangerschap vraagt van je lijf. Ik had me niet echt ingelezen, behalve dat af en toe bewegen wel goed zou zijn. Zo ging ik vijf keer in mijn zwangerschap naar yoga en liep ik naar mijn auto en weer terug. Genoeg beweging zou je zeggen ;) En al die overtollige kilo’s? Ach, die raakte ik wel kwijt, want ik ging toch borstvoeding geven. Wat een goede grap achteraf. Borstvoeding gaf ik, maar de kilo’s raakte ik daardoor echt niet kwijt. Toen ik in februari 2022 erachter kwam dat ik weer zwanger was, sportte ik al jaar bij Miriam en Lisa en had ik gezien dat sporten tijdens de zwangerschap juist goed was. Ik ben tijdens mijn hele zwangerschap actief blijven sporten, waardoor ik nu weet wat het is om zwanger te zijn zonder sporten en zwanger te zijn mét sporten. Graag neem ik je mee. Hopelijk motiveert het jou om ook aan de slag te gaan!


Eerste zwangerschap

In 2019 kwamen mijn man en ik erachter dat ik zwanger was. We waren enorm blij. Ik ging me inlezen over de bevalling, borstvoeding en zwangerschapscursussen. Ik had toen geen idee dat er behalve zwangerschapsgym en yoga ook nog een optie bestond om écht goed te sporten onder professionele begeleiding. Tijdens deze zwangerschap kwam ik enorm veel kilo’s aan. Ik bewoog niet veel. Ik had er ook niet echt zin in. Mijn werk was niet op loop- of fietsafstand, dus ik ging elke dag met de auto. Achteraf gezien enorm jammer, want al die overtollige kilo’s hebben natuurlijk ook effect op het verloop van de zwangerschap en de bevalling. Omdat ik dus veel kilo’s aankwam en al wat overgewicht had, deed ik een glucosetest om te zien of ik geen zwangerschapsdiabetes had. Dit was gelukkig niet het geval en de rest van de zwangerschap verliep gelukkig voorspoedig. Aan het einde bleef ik wel vocht vasthouden en was ik zeker 25 kg aangekomen. Mijn lijf begon dus al aan te geven dat het genoeg was.


Bekkenpijn

De bevalling werd medisch, want ik had gebroken vliezen, maar geen weeën. Verder verliep dit goed, maar al vrij snel daarna kreeg ik last van mijn bekken. Ik hield totaal geen rust. Meerdere keren per dag liep ik de trap op en af, waardoor ik uiteindelijk ook een keer van de trap ben afgevallen. Uiteindelijk kon ik niet meer liggen of zitten van de pijn en ben ik met hulp van Lisa weer kleine stapjes vooruit gegaan. Uiteindelijk kon ik gaan re-integreren op mijn werk en om de zoveel tijd ging ik meer uur werken. Toen ik mobieler werd, ben ik gaan sporten bij Mom’s Planet. Beetje bij beetje werd ik sterker en kon ik meer oefeningen aan en werd de pijn minder. Ik kon weer genieten van een rondje wandelen met mijn zoontje in de kinderwagen!


Afvallen

In de winter van 2022 tijdens weer een lockdown, ontstond op spontaan initiatief van Miriam Mom’s Project. Een groep vrouwen die elkaar zou gaan motiveren om af te vallen. Ik vond dit wel interessant, want de wens voor een tweede begon te borrelen, maar ik wilde dan wel fitter de zwangerschap ingaan. Ik vond het belangrijk voor mezelf, voor een toekomstig kindje, maar ook voor mijn zoontje en man om gezond een zwangerschap in te gaan. Ik wilde niet dat aan de hand van mijn BMI bepaalde protocollen gevolgd zouden moeten worden, terwijl dit ook anders kan.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik deed mee met Mom’s Project en ik viel gestaag kilo’s af. Ik begon me weer fijn te voelen en ik merkte dat mijn lijf echt veel meer aankon en mijn conditie was ook sterk verbeterd. Ik veranderde mijn levensstijl, nog steeds ben ik daar superblij mee!


Opnieuw zwanger

Terwijl ik bezig was met Mom’s Project, kwam ik erachter dat ik weer zwanger was. Miriam wilde graag onze doelen voor de komende periode weten. Ik appte haar dat ik graag stabiel qua gewicht wilde blijven, want ik was erachter gekomen dat ik zwanger was. Miriam reageerde direct enthousiast en we spraken af dat ik lekker bleef sporten met als doel: zo min mogelijk aankomen tijdens de zwangerschap. Uiteindelijk heb ik dit concreter gemaakt: ik wilde niet meer dan 10 kilo aankomen en minimaal twee keer in de week sporten. Ondertussen was ik ook van baan veranderd en werkte ik in Alphen. Ik ging elke dag op mijn fiets naar het werk, dus ik fietste ook zeker 5 km per dag.


Zwangerschap

De zwangerschap van mijn dochter verliep zo anders dan die van mijn zoontje! Ik was natuurlijk al actief aan het sporten voordat ik überhaupt zwanger was en bleef hier gewoon mee doorgaan. Dit zorgde ervoor dat ik pas rond week 24 wat begon aan te komen. Mijn bloeddruk bleef supergoed tijdens de zwangerschap, zelfs stabiel. De verloskundige gaf me hier elke controle complimenten over. Ik lette ook op mijn voeding, want ik wilde mijn doel ‘Niet meer dan 10 kg aankomen’ behalen.


Ik bleef de hele zwangerschap zeker twee à drie keer per week sporten bij Mom’s Planet. Verder fietste ik dus veel. Eigenlijk deed ik alles op de fiets, want ik werkte nu in Alphen. Als ik op zaterdag naar de markt ging, dan was het of op de fiets of ik ging wandelen. Toen ik 34 weken zwanger was en 30 graden buiten, heb ik die week nog drie uur gesport en zeker 60 km gefietst. Ik voelde me enorm fit! Uiteindelijk heb ik tot 40 weken zwangerschap gesport en behaalde ik mijn doel: ik was ‘maar’ 8 kilo aangekomen. Dit zou zoveel effect hebben ook op de bevalling!


Bevalling

Met 40+2 werd ik wakker, ik voelde me anders. Ik wilde die ochtend nog gaan sporten, maar iets in mij zei dat de bevalling niet meer lang op zich zou laten wachten. Aangezien ik een zoontje van 2,5 had, leek het me verstandig om mijn rust nu te gaan pakken, dus ik ging mijn bed weer in. Het was zondag, dus we gingen lekker uitgebreid ontbijten terwijl ik zo nu en dan wat krampjes voelde. Bij mijn zoontje had ik gebroken vliezen en geen weeën, dus ik wist niet of deze krampen voorweeën waren, een voorbereiding op echte weeën of niks was. Ik merkte dat ik niet zoveel zin had om echt iets te gaan ondernemen, dus ik ging lekker op de bank zitten om te haken en wat series te kijken.


Mijn man ging het avondeten maken en toen merkte ik dat ik toch wel wat frequenter krampen had, dit waren toch écht weeën. Yes, eindelijk! Ik had uitgekeken naar deze bevalling en ik wilde ons meisje graag ontmoeten. Rond 20.00 uur kwam de verloskundige om even te kijken hoe het met me ging en ze ging vrij snel weer naar huis, want het kon nog uren duren en zo niet: dan moest ik bellen. Rond een uurtje of 23.00 zei ik tegen m’n man dat de verloskundige écht moest komen. Ik had de weeën op verschillende manier opgevangen: liggend over een yogabal, zittend, hangend tegen de box en het bed, maar ik wist: deze baby laat niet meer lang op zich wachten. Uiteindelijk heb ik de weeën goed kunnen opvangen en gaf mijn lijf aan dat ik moest blijven staan. Ik was me zo bewust van alles wat er in mijn lijf gebeurde en daar luisterde ik naar. Zo had ik enorm de behoefte om staand te bevallen. Vooraf had ik van alles bedacht: op handen en knieën, misschien zelfs in een bad, maar op het moment zelf was staand -naast het bed- dé houding. Tijdens de trainingen hebben we heel veel squatjes moeten doen en dat is achteraf maar goed ook ;) Ik heb in drie minuten in squathouding mijn dochter op de wereld gezet. Ik pakte haar aan terwijl ik stond en ik voelde me echt een powervrouw! Ik was en ben zó dankbaar dat ik fit genoeg was om haar op deze manier op de wereld te zetten. En die fitheid zorgde dus voor een complicatieloze zwangerschap, bevalling én kraamtijd. Zo anders dan bij mijn zoontje! Ik hield me aan de Tips van Floor,waardoor ik goed herstelde en na een paar weken alweer ging sporten bij Mom’s Planet. Met nu een meisje in de wágen mee, in plaats van in mijn buik!"


591 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page