• Miriam Hockx

How to become: a RunningMom

We hadden weer zo'n mooie lijst met enthousiastelingen. En het mocht van Jaap van Dissel. En we hadden er zin an. Maar toch hebben we besloten om geen nieuwe groep RunningMoms meer te starten. Ik heb al langere tijd knieklachten en het afgelopen half jaar van onderzoeken, gesprekken en gerichte training met een collega, heeft geleerd dat het toch echt wijs is om selectiever te worden in m'n fysieke uurtjes. Dat is natuurlijk geen wereldprobleem en er zijn absoluut erger dingen. Maar leuk is anders want ik hou veel van fysieke uurtjes, zowel werk als privé en e.e.a. vraagt dus even om wat extra aanpassingsvermogen en wat actie. Afgelopen vrijdag hebben Elsbeth en ik daar nog eens koffie over gedronken samen en heeft ze me geholpen om om te beginnen de stekker uit onze looptrainingen trekken. De laatste loopgroep die we samen getraind hebben, blijft dus ook echt de laatste. Voortzetten in een andere vorm had natuurlijk gekund en daar zat ik eigenlijk nog op te broeden, maar Elsbeth gaat voor het ‘samen uit, samen thuis principe’ na 6 jaar collega's op dit vlak. En stiekem waardeer ik dat als vriendin ook enorm. Eerder vandaag hebben we de geïnteresseerden voor een nieuwe groep al even netjes gemaild, met daarin een link naar deze pagina. We wilden hen namelijk toch een klein beetje op weg helpen alsnog, door het delen van ons opbouwschema en de starterstips die wat ons betreft de afgelopen jaren het meest bruikbaar zijn gebleken. En door dat in deze blogvorm te doen, kunnen niet alleen zij, maar hopelijk nog meer moeders profiteren van deze opheffingsuitverkoop en een #RunningMom worden! Komtie.

  • Gebruik een opbouwschema, bijvoorbeeld dus deze vrij rustige van ons:

  • Of een schema van De Hardloopwinkel, dat kan natuurlijk ook. Of ga Hardlopen met Evy. Maar waar je ook voor kiest, focus je nooit te veel op de afstanden en de tijden. Durf zeker eens een week te herhalen, je hebt de tijd. 'Lopen op gevoel is ook een doel' is de titel van een verhaaltje dat ik eerder schreef over het lopen op 'procesdoelen', in plaats van op 'resultaat- en prestatiedoelen'. Dat is voor startende of blessuregevoelige lopers eigenlijk veel fijner en gezonder.

  • Toe trainen naar een evenement, bijvoorbeeld de 20 van Alphen straks weer in maart, is natuurlijk een hartstikke goeie motivatie, maar aanhakend bij het vorige puntje: ook een enorme trigger voor 'te snel, te veel, te hard'. De grootste blessure-valkuil bij hardlopen. Rustig toe werken naar je gewenste afstand en pas als je (bijna) zover bent eens gaan kijken welk loopje georganiseerd wordt, is ook een manier. En eigenlijk veel mooier. Elke week wordt er normaal gesproken wel ergens iets georganiseerd. De facebookpagina volgen van Alphen aan den Run is daarvoor misschien leuk. En kijk eens op de kalender van Hardlopen.nl

  • Motiveer jezelf door je resultaten bij te houden en te delen en door jezelf te belonen met bijvoorbeeld een RunnersWorld of Losse Veter. En motiVETERS, ken je die al? Onze beloningsstickervellen, ging iedereen ook altijd goed op. Hoe kinderachtiger hoe beter eigenlijk. Zo werken mensen nu eenmaal :) Deel je proces met je gezin ('Mam, waarom heb je nog geen sticker?'). Op je socials. In een activitytracker. Of natuurlijk live met loopmaatjes. Je aanmelden bij een beginnersgroep van AAV'36 is daarvoor ook echt een aanrader. En in het najaar starten er ongetwijfeld weer allerlei initiatieven voor starters bij andere Alphense sportaanbieders, al dan niet op weg naar de 20 van Alphen.

  • Ga consequent 3x per week, zet die ook als afspraak in je agenda en spreek met jezelf een periode af waarin je dat gaat doen. Aan het einde van die periode ga je pas bedenken of je doorgaat of stopt. Tot die tijd hoef je dus lekker nergens over na te denken. Heerlijk toch :) Geef jezelf wel ook een x aantal wildcards, die je mag inzetten als je een keer echt ff helemaal geen zin hebt of naar de getver bent. Dat je een wildcard hébt, maakt vaak dat je minder geneigd bent om 'm in te zetten. En los van je wildcards ga je dus gewoon ALTIJD. Het mag minder of langzamer (en het kan ook altijd langzamer!!), maar je gaat.

  • Wandel altijd goed in en uit. Ook kun je wat dynamische oefeningen doen (draaien & zwaaien) aan het begin/ einde van je eigen trainingen. Statisch rekken direct voor of na het lopen helpt niet tegen spierpijn en voorkomt geen blessures, wel koel je vaak (te) snel af. Spiergroepen waarvan je voelt dat ze wat strakker zijn gewoon gedurende dag wat vaker stretchten, kan wél zinvol zijn. Collega Ruud Schuitemaker heeft op zijn website mega veel rek- en strekoefeningen verzameld. Zeker eens het bekijken waard.

  • Over techniek dan. Er zijn (ongeveer) 7,8 miljard manieren van lopen en er is gelukkig geen goed of fout. We raden je aan om eens een stukje marathon op TV te kijken en je te verbazen over de enorme verschillen in loopstijl, ook bij de topfitte wereldtop. Voor beginners en blessuregevoelige lopers echter, zijn wij de laatste jaren wel voorzichtige fans geworden van wat principes uit de "Chirunning". Het lopen met een hoge pasfrequentie (180 stappen per minuut) en het meer gebruik maken van je core en de zwaartekracht namelijk, maakt dat lopen bewezen minder belastend wordt voor je gewrichten (en ook voor je bekkenbodem). Daar kunnen geen superdure mega dempende loopschoenen tegenop. Om te oefenen met het maken van snellere pasjes kun je bijvoorbeeld de gratis app Metronome Beats gebruiken. Stem 'm af met de pasfrequentie waarop je nu loopt en probeer dat eerst eens met ongeveer 10% te verhogen.

  • Ga eens lekker van het padje. Wissel van ondergrond, dat maakt lopen niet alleen leuker en ook beter te doen qua (over)belasting. Een keer een houtvezel paadjes ( bijvoorbeeld langs de Kromme Aar) of een schelpenpad (Bedelaarsbos) meepakken voor de variatie is goed. Op asfalt is elke stap hetzelfde, 'fastfood voor je lijf'. Onverhard komt elke stap net weer even iets anders binnen en dat is heel gezond. Kun je (nog) niet zo ver lopen en ben je je rondjes vanuit huis een beetje zat? Zet je fiets of auto in de buurt van een mooi stukje natuur en doe daar een rondje. Altijd de moeite waard.

  • Doe er krachttraining bij! Kijk voor voorbeelden van waarover je zou moeten beschikken voordat je gaat rennen, eens in deze Return to running guidelines voor recent bevallen vrouwen. Voor hen zéker van belang om niks op te lopen, maar eigenlijk voor elke (weer) beginnende loper goed om eens door te nemen en jezelf te testen. Sterke benen, billen en een goeie core (incl. bekkenbodem!) zijn heel behulpzaam bij het (blessurevrij) lopen. Op Prorun vindt je heel veel aanvullende krachtoefeningen voor hardlopers. Oefeningen doen in circuitvorm met een intervaltimer appje die je op 45-60 seconden arbeid instelt, werkt heel praktisch. Check bij buikspieroefeningen -en met name bij planken- altijd even of je goed doorademt en je buik vlak blijft. Wordt ie bol of zie/ voel je een richel ontstaan, ga dan lichter en laat even een professional meevoelen. Over je bekkenbodem: 's ochtends is die -net als de rest van jou- fitter, dus probeer als je last hebt dan eens te trainen i.p.v. aan het einde van de dag. En ga natuurlijk aan de slag met extra bekkenbodemoefeningen. Heb je dat gedaan en blijft je plas ophouden bij rennen een dingetje? Vraag je bekkenfysiotherapeut dan eens naar de Efemia.

  • En last but not least: trek je nooit, maar dan ook NOOIT iets aan van wat een ander eventueel allemaal wel niet over jou denkt als hollende vrouw. Te dik, te langzaam, te slonzige outfit. F*ck iedereen en het allermeest je eigen gedachtes! Jij bent gewoon ff goed bezig voor jezelf en verder niks. (punt) Nou, dat was het. Het einde van iets, maar vast en zeker ook weer een begin. Doe er wat moois mee. Een lekker Rondje Meer bijvoorbeeld :) Ook namens Elsbeth, Miriam


206 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven